Aslan
YAZAR :NİCCOLO MACHİAVELLİ
KİTAP  :HÜKÜMDAR
PUAN   : 10/10





Niccolò Machiavelli,Makyevelist kavramının öncüsü,Dünyaya çok nesnel ve bi o kadar da öznel bakabilen ama düşüncelerini herşeyden çok,hayalperestlikten o denli uzak ve az tutabilen bi düşünür ve yazardır.

  Machiavelli Hükümdar kitabında çok cesur.Kalemini bir o kadar da keskin kullanmış.Bu kitabı kaleme aldığı dönemin şartlarını gözönüne aldığımda kendisinin hür iradeye ve hür iradesini delicesine kaleme dökme cesaretini gösterebilen biri olduğunu görüyorum satırlarında.
 
Machiavelli'nin öyle sözleri var ki bunlardan birkaçını sizlerle paylaşmak isterim;

*Adalet daima güçlüden yanadır.
*İnsanlara ya iyi davranınız ya da onları ayaklarınızın altında eziniz. Çünkü az incindiklerinde intikam peşine düşebilirler, daha fazlasındaysa bunu akıllarına bile getiremezler.
*Ben cennete değil cehenneme gitmek istiyorum; çünkü cehennemde papalar, krallar ve prenslerle beraber olurum, oysa cennette sadece dilenciler, keşişler ve havariler var.
*Türk hükümdarlığının ele geçirilmesinin çok güç, fakat bir kez ele geçirilirse onu elde tutmanın ise çok kolay olduğu görülür.
*Bir hükümdar gaddar, zalim, cimri ve yalan söylüyor olabilir fakat aynı zamanda bunları yaparken insanlara merhametli, cömert ve sözünün eriymiş gibi görünmelidir ve iktidar daima kötü yanlarını başkalarına yıkmalı iyi olanları kendisine ait gibi göstermelidir.
*Bir hükümdar hayvan gibi davranabilmelidir. Onun tilki ve aslandan öğreneceği şeyler vardır. Tuzakları sezmek için tilki, kurtları korkutmak için de aslan olmak zorundadır.

 Bana göre bu kitap her yüzyılda güncelliğini koruyabilme kalitesine ve gerçekçiliğine sahip.Kitabın içerisinde çoğu cümleye bende Niccolo Machiavelli gibi katılıyorum.Bu yüzden kitap bittiğinde bende çok farklı bi yere sahip olmayı başarabilen nadir kitaplardan oldu.
  Sözlerimi kitabın arka kapağında yazan birkaç cümle ile noktalamak istiyorum. 

GÜÇLÜYSEN KALABALIK,
GÜÇSÜZSEN YAPAYALNIZSINDIR..

"Hükümdar hem sevilen hem de korkulan olmalıdır.Korkulan biri olmanın,sevilen biri olmaktan daha güvenli olacağı söylenebilir çünkü insanoğlunun nankör,vefasız,kaypak,yüreksiz veya açgözlü olduğu ileri sürülür.Güçlüysen yandaşın çok olur;sana kanlarını,mallarını,canlarını,çocuklarını sunarlar ancak gün gelir de birine muhtaç olursan hiç düşünmeden sana sırtlarını çevirirler.








1 Response
  1. Hükümdar kesninlikle benim de çok beğendim bir kitap, bu kitapla ilgili en büyük tartışma ise, kitabın dönemin halkına mı yoksa hükümdarına mı yazdığı sorusu ki, Machiavelli'nin arka planı ve o dönemdeki durumu göz önüne alındığında müthiş bir kelime oyunu ile aslında halka yönelik yazdığı ama korkudan bunu hükümdara yazıyor süsü verdiği görüşü ağırdır. Ve insanlar bana politik görüşümü sorduğumda verdiğim cevap Machiavelist oluyor daima, ama wikipedia da yazan karşılığı değil gerçek manada Machievelli'yi anladığımı ifade ediyorum aslında


Yorum Gönder