Aslan
YAZAR :TUBA ARIK
KİTAP  :GECE YARISI ÖYKÜLERİ
PUAN  : 8/10
 



Öykü nedir?Roman'ın kısa yazılmış olanı mıdır hikayeler ? Sait Faik'in mi hikayeleridir esas olan yoksa Ömer Seyfettin'in mi ? Yoksa kalıpların dışına çıkabilenin mi ? 


  Her öykü türü farklıdır ve bunun neticesinde de ortaya farklı türlerden doğan farklı kitaplar çıkar.Fakat bizim ülkemizde bu ayrım neredeyse hiç yok.İnsanlar öykü kitaplarını,roman kitabı edasında okuyorlar.Düşünün romantizm filmini savaş filmi gibi izlemek gibi abes bir durum,Romantik filmden çıkınca 'neden savaş sahnesi yoktu' der misiniz?Hiç zannetmiyorum,bu yüzden ülkemizde öykü-roman ayrımını yapamayanlar öykü kitaplarını direk 'olmamış' diye eleştirirler.Bunların eleştirileri yersizdir,değersizdir. 

  Yazarın bu kitabı da ülkemizin bu durumu içerisinde kaybolup gitmiş başarılı bir kitap.Ama ülkemizde öykü kitabı nedir bilinmediğinden,üstte belirttiğim gibi öykü kitabı roman kitabı gibi okunduğundan hak ettiği başarıyı yakalayamamış.Çünkü;zaten ayrımı yapanlar ve bilenler bu kitabı alıp okuduklarında 'öykü kitapları kategorisinde' değerlendirdiklerinde başarılı noktaları net bir şekilde göreceklerdir. Yazarın kitapta yaptığı çok fazla hata yok,başarılı bir dil,doğru kullanılan kelimeler ve kurgu.Yapılması gerekenler; bu kurguları daha derin işlemek,öyküleri biraz daha uzun tutmak ve anlatılanın daha uzun sayfalarda daha net anlatmak.Bunların dışında 'öykü kitabı' olarak değerlendirdiğimizde noksanı yok.Ama gene diyorum,Türkiye'de öykü kitabının sığınağı yok-okuru çok ama çok az.
  
  Gece Yarısı Öyküleri,Yazar Tuba Arık'ın ilk kitabı.Yazar hakkında detaylı bir bilgiye sahip değilim fakat neredeyse Türk edebiyatında yazılmış tüm öykü kitaplarını okuduğumdan ve incelediğimden rahatlıkla söyleyebiliyorum,gizemli kalmış bir kitap.Okuyanın keşfetmesi gerek,alıp okunmalı.
0 Responses

Yorum Gönder