Aslan
Röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim Okay Bey.Gerçekten çok başarılısınız,kitaplarınızı okurken tarihin dönemlerinde kendimi seyir halinde hissederek okuyorum,bu tarihi kitaplarda yakalanması zor bir his ve siz bunu çok iyi başarıyorsunuz.Şimdi sizin de müsaadenizle sorularıma geçmek istiyorum ;



-Takip ettiğiniz yazarlar ,okuduğunuz kitaplar var mı ,varsa bunları öğrenebilir miyiz? 

İlginiz için çok teşekkürler. Herhalde hayatta olan yazarları sordunuz, Stephen King ve Dean Koontz'u çocukluktan beri takip ederim. Milan Kundera, Chuck Palahniuk ve yakın zamanda vefat eden Trevanian da bu isimlerdedir şu anda yurt dışından aklıma gelen bu isimler.Yurt içinden ise Orhan Pamuk, Mario Levi, Hasan Ali Toptaş ve Yaşar Kemal'i aralıksız takip ederim.

-Size göre Okay Bey,Osmanlı Hanedanlığının En Başarısız Padişahı kim olmuştur ? 

Başarısız dememek daha doğru olur, böylesine ağır ve zorlu görevlerde ve kimi dönemlerde etrafınızdaki ekip sizin kim olduğunuzdan daha önemlidir.Ancak II. Selim'in ordu kumandanlığını Serdarlara devretmesi ve Osmanlı Padişahlarının mareşallik geleneğini reddetmesi bence en büyük yanlış ve ihanettir.



-Osmanlı tarih boyunca pek çok savaşlara katılmış bir hükümdarlık,peki yaptığı bu savaşlar içerisinden hangisi 'kaybetme ihtimali yüksekken kazandığı' bir savaş diyebiliriz?

Bunu pek çok savaş için söyleyebiliyoruz zira Selçuklular da ardılları olan Osmanlılar da hemen her zaman kendilerinden üstün güçlerle mücadele etmek zorunda kaldılar zira yerleşmek zorunda oldukları toprağın ve milletlerin yabancısıydılar.Ancak istimalet politikası ile evrensel bir adalet ve burası çok önemli 'uzlaşma' zemini yakalamaya muvafık oldular.Ancak sorunuza cevaben bir savaş ismi verecek olursak 1444 Varna savaşı, Murad-ı Sani Han'ın kaybetme ihtimali çok büyükken kaderin bir cilvesiyle kazandığı önemli bir muharebedir.Eğer aksi olsaydı balkanlardaki varlığımız yok olma tehlikesiyle karşı karşıyaydı.



-Çok farklı bir soru sormak istiyorum size,malumunuz şu sıralar özel bir televizyon kanalında devam etmekten olan 'Sultan Süleyman dönemini' anlatan bir dizi var.Bu dizi kimi kesimlerinden çok iyi övgüler alırken,kimi kesimlerden de çok ciddi eleştirilir alıyor.Siz bir tarihçi olarak yapılan bu projeyi nasıl değerlendiriyorsunuz ?  

 Ben tarihçi değil edebiyatçıyım lakin pek çok yerde söylediğim gibi, bu türden yapımların yurt dışına yüksek fiyatlarla satılabilmesi, oryantalist bir bakış açısını, bu da pek mühim karakterlerin karükatirize edilmesine yol açıyor.Bu sakıncalı ve yapımcıların sırtına ağır veballer yükleyen tehlikeli bir durum.Tarihimiz bir yağma malzemesi değildir.

-Ve son sorum Okay Bey..Sizin kadar başarılı bir Edebiyatçı olmak için,sizin ile aynı yolda yürüyenler nelere dikkat etmelidirler ?

 İyi bir tarih okuru olduğumu söyleyebilirim.Elimin altında bir dua kitabı sakladığım Halil İnalcık kitapları bunda baş rolü oynar.Ancak tarihi sevmeden bu yolda yürümek imkansız.Bu manada edebiyat eserlerine büyük rol düştüğü inancındayım.Kuru ansiklopedik metinler öğretmez ezberletir, ezber de yok olup gitmeye mahkumdur.





-Röportaj için çok ama çok teşekkür ederim,Okay Bey gerçekten çok memnun oldum.Sizin gibi bi yazarı tanıdığıma hemde kitaplarınızı okuduğuma birkez daha memnun oldum.Görüşmek üzere,Allah'a emanet..

Eyvallah Yasincim çok sağol..

 
 


0 Responses

Yorum Gönder