Aslan
Şair Nur Pembeci İle Yaptığımız Söyleşimiz

Röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim Nur Hanım.Sizin hergeçen gün yazarlığınıza katarak ilerleyeceğinize ve Türkiye'nin en değerli yazarları içerisinde olacağınıza eminim .Sizin de müsaadenizle sorularıma geçmek istiyorum ;



-Öncelikle merak ettiğim bir soru ile başlamak istiyorum Şiir kitabınızın ismi neden 'Yirmi Yedi' ?
Yirmi yedi hayatımda birkaç önemli olayın ortak tarihidir. hayatımı değiştiren olaylar. örneğin biri kardeşimin doğum günü ikincisi babamın ölüm günü vs.. şiir çok iyinin ve çok kötünün birikiminden oluştuğu için tarih de şiir biriktirmemde çok rol oynadı ve ismini de bu yüzden yirmi yedi seçtim. 

-Cezmi Ersöz bir yazısında sizden 'Hata yapmaktan çekinmeyen bir şair' diye bahsetmiş,Sahi kendinizi şiirlerinizde hata yapmaktan çekinmeyen biri olarak mı tanımlarsınız ?
İlk kitabım ilk oluşumum kendimi dışa ilk vurumum dolayısıyla hata yapıyor olmak kaçınılmaz.Hata yapmaktan çekinmiyorum evet ama bunu bilerek de yapmıyorum ben yüreğimi ortaya koydum ve ifade şeklimde mutlaka hatalar olacaktır, bunun iyi şairler tarafından söylenmesi benim için güzel bir duygu çünkü hatayı bilmezsek doğruyu bulamayız.  

-Şiirlerin sizin hayatınızdaki yeri ve önemi nedir ?
 Şiir günümün ve hayatımın çok büyük kısmında.Ezberimdeki şiirler gün içinde çağrışımlarla hem zihnimde döner durur. Hatta çoğu kez duvarlara ya da yakınımdaki arkadaşlara okuyarak hayata mutlaka şiiri bulaştırırım. 


-Yirmi Yedi,Türkiye'de güzel bir çıkış yapan ve bana göre size edebiyatın anahtarlarını veren bir kitaptı,Bundan sonrası için ne düşünüyorsunuz yazarlığa ve şairlik yolculuğunuzu nasıl bir yörüngede devam ettirmeyi planlıyorsunuz ? 
Yirmi yedi hakkındaki düşüncelerin beni çok mutlu etti ve benzer söylemler çok motive ediyor sizden aldığım yetkiyle de yazmaya çalışıyorum.Yirmi yedi oluşurken şiir çalışmak diye bir kavramdan haberim yoktu şiirin çalışılabilir bir şey değil de öyle yürekten koptuğu gibi yazılan -elbette bazı kurallar dahilinde- bir şey olduğunu düşünürdüm. yirmi yedi'den sonra şiiri çalışmak gerektiğini öğrendim ve çalışmayı öğrenmeye çalışıyorum.

-İnsanlar sizi 'Şair ve Yazar Nur Pembeci' olarak tanıyorlar,fakat biz biliyoruz ki siz sosyal sorumluluk projelerinde de yer alan birisiniz.Afyon'da plastik kapak toplama kampanyasını başlatan kişisiniz.Yeniden böyle projelerde yer almayı istiyor musunuz ve şu an devam ettirdiğiniz farklı projeleriniz var mı ? 
Sosyal sorumluluk projelerini çok önemsiyorum, plastik kapak kampanyası için ciddi anlamda koşuşturdum geri dönüşüm firmaları ve belediyeyi hareketlendirdim ancak sonrasında nasıl olduysa proje dışı kaldım şu an sadece bireysel olarak okullarda işletmelerde vs.. kampanyayı duymamış insanları firmaya ve belediyeye yönlendirmeye çalışıyorum. proje dışına itilmeme üzüldüm çünkü koşturacak gücüm ve inancım vardı sadece plastik kapak kampanyası için değil pek çok sosyal sorumluluk projesine koşturacak gücüm zamanım ve inancım var fakat değerlendirmemiş olmaları bana kendimi işe yaramaz hissettirdi.

-Kurgusal bir roman yazmayı düşünüyor musunuz? 
Roman yazmayı düşündüm ancak roman çok fazla birikim ve zaman istiyor. o kadar donanıma henüz sahip değilim daha çooook okumam yazmam lazım ki roman için uzun cümleler kurabileyim şiir daha serbest ancak roman disiplinli bir iş henüz yolun başındayım diye düşünüyorum.

-Ve son soruma geçiyorum Nur Hanım, kimi Yazarlar ve Şairler eserlerinin kaynağı olarak ilhamı gösterirler.Sizin de ilham aldığınız kişiler veya anlar var mıdır ? Şayet varsa bunları öğrenebilir miyiz ? 
İlham aldığım kişiler elbette var şiirlerini okuduğumda keşke ben yazsaydım bu şiiri dediğim çok olur Attila İlhan, Ahmet Telli, Cemal Süreyya, Turgut Uyar ve Yılmaz Odabaşı çok okuduğum çok öykündüğüm isimlerdir. İlham aldığım an konusuna gelirsek de bir şeyden çok etkilenirim ama şiiri hemen o an çıkmaz bir süre birikir benzer olaylar yaşarım biriktikçe kendini yazdırmaya başlar.Çok mutsuzum çok üzüldüm deyip şiir yazmışlığım olmadı. mutsuzluk anlamında en dibe vurduğum günler kalemi kağıda yakınlaştırır ve şiir kendini yazdırır.. 

 
 
0 Responses

Yorum Gönder