Aslan
  YAZAR:ERTÜRK AKŞUN
  KİTAP: AGAFYA
  PUAN :  10/10






   Kurtuluş savaşı döneminin gizli kahramanları kimler? Mustafa Kemal'e o dönemlerde yardım eden ama günümüzde adı dahi bilinmeyen-duyulmayan kahramanlar? 1920'li yıllarda Rusya'dan ülkemize göç eden binlerce insandan haberdar mıyız? Onların kültürümüze etkisinden ?
  

   Ertürk Akşun,ortaya öyle bir eser koymuş ki,herhalde şimdiye kadar yaptığım en uzun kitap inceleme yazısı olacak bu yazım,çünkü bunu fazlasıyla hak ediyor..




    1920'li yıllarda Agafya ve Anton'un kesişen hayatları,onlara yaşamadıkları şeylerin kapısını aralar.Hatta bununla da kalmayıp,her ikisine de o kadar zıt olan şeyleri yapar halde bulurlar ki kendilerini,kitabın sonlarına doğru onlar da bu durumu-değişimi kendi içlerinde kabul ederler.

  Kitapta neler yok ki... Aşklar,ihanetler,aldatmalar,intikamlar,fanteziler,ciddi bir araştırma gerektiren çoğumuzun bilmediği tarihi bilgiler.. Yani bu kitabı alanlar,sıradan bir Aşk hikayesi okuyacaklarını zannedip 'diğerleri ile aynıdır yaa' diyerek almaktan vazgeçtilerse bunu tekrar gözden geçirsinler.Çünkü,Ertürk Akşun bu kitap için o kadar çok emek harcamış ki,ben dahi kitabı okurken 'yerli yazarımızın kitabını mı okuyorum' diye kendime bu soruyu sormaktan alıkoyamadım..


  Kitapta birkaç beğenmediğim hususta olmadı mı ? Elbette vardı,örneğin kapak fotoğrafındaki bayan kitapta anlatılan bayana binayen kifayetsiz-yetersiz kalmış maalesef.Daha güzel birisi seçilebilirdi.Çünkü bu kızıl bayan,erkeklerin ilk gördüğü anda bütün dikkatleri üzerine toplayacak kadar,gören bayanların kıskanacağı kadar güzel değil.Ama şu da var,kitapta bahsi geçen Agafya ile birebir uyuyor,bu da bir gerçek..

  Kitap içerisinde beklenmedik gelişmeler,sizi şaşırtan olaylar epey fazla.Anton karakterinin zaman içerisindeki değişimi,Tegami'nin zamanla nasıl bambaşka birine dönüştüğü,Agafya'nın,Olga'nın aslında Aşk'a dair nasıl insanlar ile ancak birlikte olabileceklerini kitapta gayet güzel ince bir üslup ile değinilmiş.Kitap alenen şunu diyor,her erkek her kadınla mutlu olamaz.Ve esas soru şu,Aşk'ta mutluluğu isteyen kim ?




 Kitabın esas değinmem gereken bir diğer hususu ise kapağı..Etrafınızda,yakınınızda kitapçıya gittiğinizde mutlaka Agafya'yı sorun ,isteyin ve sadece inceleyin.Ve şunu sorun kendinize,bundan sonra tüm kitaplar bu baskı şablonu dahilinde mi basılsa? Daha kitapsı çünkü..

Kitabın reklamı gayet iyi yapıldı,yapılmaya da devam ediyor.Lakin,kitabın satış rakamları neden hala 50 bin'i geçmediğini bilmiyorum.(takip ettiğim ve bildiğim kadarıyla henüz bu satış rakamını geçmedi kitap,şayet geçti ise yayınevinden gelecek bilgi doğrultusunda yazı güncellenir,ama şu anki rakamlar bu) Yerli yazarlara olan ön yargımız o kadar fazla ki,onların kitaplarını bırakın bedavaya dağıtılsa alıp okumayı,merak dahi edilmiyor.Neden? Yayınevlerinin habire yabancı eser çevirileri işlerine geliyor anlıyorum da bizim neden işimize geliyor bu durum ? Türkiye kitap piyasasında  %70 yabancı eserler, %30 ise yerli eserler olduğunu biliyor muydunuz? Bırakın şu yabancı eserlere olan 'aşırı' merakı artık.Yabancı okumayın demiyoruz ama yerli yazarlara olan önyargılarınız yıkıp atın bir tarafa bu kitap ile.Çünkü bu kitap bu duvarı yıkar.



Kitapla ilgili söyleyebileceğim daha o kadar çok şey var ki,inanın durduruyorum artık kendimi.Bu kitap gerçekten güzel almaya - okumaya - okutmaya değer.Böyle eserler edebiyatımızın çıtasını yükseltir.İncelememi kitabın son söz kısmından ufak bir alıntı ile noktalıyorum.

"Kitapta adı geçen birçok kişi,birçok olay gerçektir ama elbette bazıları hayal ürünüdür."

  Kitapla ilgili sanırım pek çok görsel,alıntı görmüşsünüzdür ama bu kısım nasıl dikkatten kaçmış anlamadım.Umarım yayınevi veya Ertürk Bey,kitabın son söz kısmını peyderpey yayınlar,çünkü o kısımları okuyan birisi bu kitabın değerini daha net görebilir,anlayabilir.


Kitabı Satın Almak İsterseniz: AGAFYA
 
1 Response
  1. Adsız Says:

    Kitabı elime alalı 2-3 gün olmadı ve arta kalan bütün zamanımda okumaya çalışıyorum. Bunun dışında kitap kapağındaki kadının kim olduğunu merak ediyorum. Gerçek adı?


Yorum Gönder