Aslan


Kocaeli maddi imkanları yüksek ama kitabın yeterince ilgi görmediği bir şehir.Bunun sebepleri elbette ki çok fazla.Sıraladıkça sıralayabiliriz.Ama bazıları sorunu görür üstüne gider ve o karanlığa bir mum yakar. 'Kitap Pastası' da bu sorunu gören ve bunun üzerine giden harika bir 'kitap cafe'.Bizde Elif Hanım ile bir röportaj gerçekleştirdik.Şimdi sizlere bu özel röportajı sunuyorum..


 
-1976 Sapanca Doğumlusunuz bildiğim kadarıyla, Sakarya Üniversitesi mezunu ve artık Kitap Pastasını yönetiyorsunuz. Kitaba olan ilginiz merakınız ilk ne zaman başladı?

Hep Vardı, ama son 10 senede daha yoğun bir şekilde kitap okuduğumu belirtebilirim. Aynı zamanda doğalgaz teknikeriyim,1998 yılından 2013 yılına dek Doğalgaz firmalarında çalıştım,10 sene bir firmada 5 sene farklı bir firmada. Ve bu zaman diliminden arta kalan anlarımda kitap okuduğumu belirtebiliriz.



-Lapşıpha Hülya ve Levent Altun burada imza günü düzenleyen yazarlar. Yeni imza günleri düzenlemeyi planlıyor musunuz?

Lapşıpha Hülya ile açılışta imza günü düzenledik, Levent Altun ile de bir ay kadar önceydi imza günümüz. Yeni imza günleri elbette düşünüyoruz, planlarımız dâhilinde bulunuyor. Fakat şu anda yakın bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşmesi muhtemel bir imza günü yok.
















-İnsanlar buraya 30 TL ödeyip bir yıl boyunca üye olabiliyor ve buradan istediği herhangi bir kitabı geri getirmek şartı ile 15 günlüğüne alıp götürebiliyor. İstedikleri zaman bu 15 günlük süreyi uzatabilirler mi? 

Şöyle ki, kitap başkası tarafından talep edilmiyorsa elbette ki var. Haber verdiği sürece opsiyon tanıyoruz. Örneğin çocuğu olan bayan okurlarımız getiremeyebiliyor, haber verdiği sürece herhangi bir sıkıntılık durum söz konusu değil müsait olduğunda getirir. Zaten bizim arşivimizde aynı kitaptan birkaç tane de var. Bazılarından hatta 3-4 adet dahi bulunmakta. Tabi birde şöyle bir durum da var üye olanlara bizim özel yaptırdığımız bir ajandamızı da hediye ediyoruz. Ayrıca şöyle bir gerçek de var biz bu 30 TL’i herhangi bir çıkar veya gelir amaçlı değil var olan sistemin devamını sağlamak için temin ediyoruz. Kitabın başına bir şey gelirse yerine yenisini alıp eklemek için. Haliyle kitap bu kaybolabilir, bir yerde unutabilir, çay-kahve dökülebilir, bir çocuk yanlışlıkla yırtabilir.



-Türkiye’de kitap okunma oranının bu denli az olmasını neye bağlıyorsunuz?

Benim açımdan kesinlikle teknoloji. İnternet, televizyon programları,diziler.. Yani hepsi etkiliyor bu durumu. Teknoloji ilerledikçe kitap okunma oranı azalıyor. Ama elbette sanılanın aksine epey kitap okuyan insan da var.



-Yerli yazarlarımızın dünya edebiyat dünyasına açılamamasının temel eksikliği sizce nedir?

Bilmem nedir? (Gülüyor )  Yani bizim yazarlarımız genel anlamda Aşk kitabı yazıyor. Belki ilgi çekmiyordur. Tabi birde bunun maddiyati kısmı var. Yani çünkü bizim ülkemizde kültürel şeylere çok fazla değer verilmiyor, biraz devlet arkalarında olsa belki açılabilirlerdi dünyaya.



-Kitap Cafe olmanızın yanı sıra burada seminerlerde düzenliyorsunuz, yeni seminerler düşünüyor musunuz?

Elbette var, Madde Bağımlılığı ile ilgili bir seminer düzenledik,Kişilik Profili üzerine bir seminerimiz oldu.Kişilik Profilimiz tekrar istek aldı,seminere katılanlar bu seminerimizden arkadaşlarına da bahsettikleri için bizde yeniden düzenleme kararı aldık.Bunların haricinde doğru nefes almak üzerine bir seminer vereceğiz.Şöyle bir şey de var tabii seminerlerimiz ücretsizdir herkes katılabilir.Üye olmayanlar da katılabilirler.Yani hatta buraya gelip herhangi bir kitabı seçip çayınızı kahvenizi alıp kitap okumak istediğinizde de herhangi bir üyelik şartımız yok.Sadece belirttiğim gibi kitabı evinizde okumak isterseniz üyelik şartımız var,o da kitabın başına bir şey gelirse yenisini temin edebilmek için.Bizim burada herhangi bir ticari beklentimiz yok,yeter ki kitap okunsun..



-Hayalini kurduğunuz bir projenin artık içindesiniz, yaşıyorsunuz. Hayali gerçeğe dönüştürmenin sırrı nedir?

Çok fazla isterseniz olur. Yani benim çok isteyip de başaramadığım bir şey bugüne kadar olmadı. Çok istediğim her şeyi başardım. Mesela küçüklüğümden beri bir dans gösterisinde yer almayı istiyordum ve 2009 yılında bu hayalimi de gerçekleştirdim, baya bunun gibi pek çok şey oldu..

-Kitap Pastası’nın bünyesinde şu an itibari ile kaç adet üye ve kitap bulunmakta?

129 Üye ve 3000-3500 civarında kitabımız bulunmakta.

-Ve Son Sorum. . . Kitapları çok seven biri olarak baktığınızda İzmit’teki okur kitlesini nasıl yorumluyorsunuz? Yani mesela bayanlar mı daha çok kitap okuyor erkekler mi gibi?

Kesinlikle bayanlar. Ben kendi üye listeme baktığımda da bayan sayısı fazla. Çevremde bulunan kitap okuyan kitleye baktığımda da bayanların daha fazla olduğunu görüyorum. Örneğin kitap okumayı seven bir erkek ayda bir kitap okuyorsa, kitap okumayı seven bir bayan ayda 4 kitabı rahat okuyor.



-Ve Son olarak eklemeyi istediğiniz bir şey var mı Elif Hanım?

Yoo, siz zaten genel anlamda buraya dair her şeyi biliyorsunuz. Ama şunu ekleyebilirim mesela, kitap okuma gruplarımız var. Aynı kitabı okuyor yaklaşık 15 kişi sonra kitabı okuduklarında gelip burada tartışıyorlar. Tabi onlar uzun süredir bunu gerçekleştiriyorlardı, bizim kafemiz açıldığında ve onlar da kendi konseptlerine uygun gördükleri için burayı tercih etmeye başladılar. Diğer kafelerde müzik, gürültü bunlar epey oluyor malum ama bunların aksine burası sessiz, sakin olduğu için burayı daha uygun buluyorlar.

Biz şey diyoruz, o sloganımız oldu.’Kitap okumak için çok fazla neden var’ birde ‘Bizim pastamız büyük herkese bir dilim var bu pastada’. Kitap Pastası ismi bana ait. Biz bu projeyi gerçekleştirirken pek çok isim seçeneği üzerinde durduk ama çoğu alınmıştı, bizde ‘Kitap Pastası’ olsun dedik, Pasta gibi olsun…


Kitap Pastası İnternet Sitesi:Kitap Pastası
0 Responses

Yorum Gönder