Aslan
 YAZAR:MAXİME CHATTAM
 KİTAP:LEŞ
 PUAN : 6/10





  Eserler,kitaplar hayat gibidir.Arkadaşlık gibi,dostluk gibidir,Aşk gibi... 300 sayfa yazarsınız,çizersiniz,harikalar yaratırsınız,karşınızdakini,sizi okuyanı sizinle olanı bambaşka dünyalara taşırsınız.Sonra o mutlak son'a gelirsiniz.Yani yeni başlangıçların ilk sayfasına.Ya varolan ile devam edersiniz yeni sayfalarda,yeni dünyalarda,ya da noktalarsınız.Çünkü;hayat da kitap gibidir,insanlar sizin neyi nasıl götürdüğünüze nereye kadar götürdüğünüze bakmaz,neyi nasıl bitirdiğinize bakar.Başarıp-başaramadığınıza.

   Maxim Chattam,bu kitabını bir kitap projesi gibi tasarlamamış.Dizi projesi gibi tasarlamış ve hazırlamış.80 bölümlük bir dizi.. Bu yöntemi işe yaramış mı ? Hani bizde kitap yorumlayanların çok sık kullandığı bir ifade vardır 'çok akıcıydı,çok sürükleyiciydi' onlara hitaben yazılmış,ve evet işe yaramış.




 Ama Polisiye-Cinayet romanlarının genel tekniğine uymayan bir roman.Kalıpların dışına çıkan,marjinal anlamında değil.Kendi kendini kandıran bir roman.Bu yüzden başarılı değil.Buradan sonra ki sözler kitabın genel kurgusuna gidecek ki,bu tarz yazılar kitap inceleme yazısı veya kitabı yorumlamak değil baya bildiğiniz kitabı anlatmaktır.Bu da kitabı okumayanlara saygısızlıktır.

 Eğer Seri Katil olsun da nasıl olursa olsun diyorsanız,okuyabilirsiniz.Ama ben seçici-her şeyi okuyanlardan değilim diyorsanız bu kitap başarılı bir kitap değil.Ve muhtemelen size hitap etmez.Okura saygısı olmalı bir yazarın,özellikle de Polisiye - Seri Katil kitapları yazan yazarların.Her yazarın inişli-çıkışlı dönemleri - kitapları vardır.Bu kitap yazarın dibe vurduğu bir eser.

 Donanım ve sürükleyicilik anlamında başarılı ama geriye kalan pek çok hususta vasat bir eser.Her edebiyat türünün belirli kuralları vardır bunlara uyarak eser meydana getirmek zorundasınız.Bunların dışına çıkmak 'Kural tanımamak' şimdiki amatör tabirle 'Cool olmak' gibi kavramlar ile sizi lanse edenler olabilir ve olacaktır da bunlar edebiyat dünyasının temel mihenk taşlarını bilmeyenlerdir.Bu yüzden Türkiye'nin ve Dünya'nın en üst noktasındaki yazarlar bunları bilen ve bu doğrultuda eser verenlerdir.Tıpkı Ahmet Ümit gibi,Tıpkı Jean Christophe Grange gibi..

Kitabı Satın Almak İsterseniz:Leş 
0 Responses

Yorum Gönder