Aslan
 YAZAR:VAHDETTİN ENGİN
 KİTAP:PAZARLIK
 PUAN :  10/10





 2.Abdülhamit Han günümüz İsrail devletinin kurulmasına yardımcı oldu mu ? Filistin'e Yahudilerin yerleşmesine izin verdi mi ? Yahudiler tarafından daima 'Vaad edilen topraklar' da yaşama arzusu karşısında Abdülhamit Han nasıl bir politika izledi ? 

  Bu ve daha fazla sorunun cevabını ,bu kitapta fazlasıyla buldum.Genelde tarih kitapları ağır bir dille yazılıyor ve anlaşılması zor bir hal alıyor.Fakat bu kitap herkesin rahatlıkla anlayabileceği bir dille yazıldığı gibi,kullanılan yazı tipi de gözü yormadığından pek çok tarih kitabından bu yönleriyle de daha farklıydı.Belirtmem gereken bir nokta daha var ki ;bu kitap tarihi kurgulayan bir kitap değil.O dönemde ne olduysa olduğu gibi aktarıyor,bunu da zaten kitap bittiğinde belgeleriyle kanıtlıyor.



 2.Abdülhamit ve Theodor Herzl arasında geçen konuşmaları pek çok tarih okuru duymuştur bilir,merak eder.Gerçekten Abdülhamit Han,Yahudilerin 'Osmanlı'nın bütün borçlarını biz ödeyelim,sizde bize Filisten'de özerk bir yaşama imkanı verin' teklifini almış mıydı ? Theodore Herzl gerçekte kimdi ? Bugünkü İsrail devletinin kurulmasında ne gibi bir rol oynamıştı ? Bu kitaptan önce bu konu hakkında bildiklerim ve bu kitaptan sonra bildiklerim bambaşkaydı.Çünkü kitap bu güne değin gelen safsataları ve hayal ürünü konuşmaları yapılan ciddi araştırmalar neticesinde ve ilk kez elde edilen belgeler ile yerle bir ediyor,yıkıyor ve yerine doğru-gerçekçi bilgileri okura-tarihçilere iletiyor.

 Sizde Theodore Herzl - 2.Abdülhamit - İsrail üçgeninde olan bitenleri merak ediyor ama hangi kitabı okumam gerek diyorsanız,bu kitap aradığınızı karşılayabilir.Çünkü kurgu yok - bilgi kirliği yok ve her şeyden önemlisi kitapta anlatılan olayların hepsinin belgesini yazar kitap sonuna eklemiş.Bu yüzden bu kitap diğer pek çok kitaptan daha önemli bir yere sahip..

Kitabı Satın Almak İsterseniz:Pazarlık
0 Responses

Yorum Gönder