Aslan


Röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim Serpil Hanım. Kitaplara eleştirel bir bakış açısı ile yaklaşan ve kitapları çok seven bir kitap okuru ile gerçekleştireceğimiz bu röportajda cevabını merak ettiğim sorularıma sizin de müsaadenizle hemen geçmek istiyorum;





-Serpil Kır.. Kitap kurdu ve bana göre Facebook üzerindeki en iyi kitap sayfasının sahibisiniz. Kitaplara olan bu ilginiz ne zaman başladı ilk olarak?

 Öncelikle çok teşekkür ediyorum. Hayatımda birçok şeyin keyfine varmış birisi olarak eksik olan röportaj teklifinizle, severek okuduğum kitaplar üzerinden sohbet etmek ayrıca bir mutluluk benim için…

Hayatımın dönüm noktası olarak adlandırdığım ilk kitabımı yaklaşık dört yıl önce, kız kardeşim saydığım Tuğba’nın ve ikizim Asi’nin bana çooook uzaklardan gönderdiği Cennet kitabı ile başladım. Ve iyi ki ikinci kez okudum dediğim çok anlarım olmuştur…
(sonra dört kez daha okudum o ayrı)


-Günümüz edebiyat dünyası içerisinde yeni bir kitap türü var artık.’Popüler Kültür’  bu hususta yer alan kitaplar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Olmazsa olmazlar diye düşünüyorum,ama bunu tek yönlü düşünmüyorum.  Her türlü kitap okuyabilmeli insan. Hayatın zorlu zamanlarından kaçıştır bana göre kitap. Okurken eğlenmeli, gülmeli. Bunun için de ’Popüler Kültür’  dediğimiz tarz eklenmeli.

-Pek çok insanın dilinde yer edinen ‘Türkiye’de kitap okunmuyor’ sözüne katılıyor musunuz?

 Yirmi bin insanın her gün geçiş yaptığı bir yerde çalışıyorum,sadece gördüğüm insanları baz alarak cevaplarsam evet Türkiye’de kitap okunmuyor.  Sonra dönüp kitap dostlarıma ve Kitap Rüyası sayfasına bakıyorum ve “ kurunun yanında yaş olanda yanmasın” diyorum…

 


-Türkiye’de bayanlar erkeklerden daha çok kitap okumakta ve bu uçurum her geçen gün artmakta. Sizce bunun ana temeli kadınların daima yeniliğe açık olmaları mı?

Ahhh! Bunu eline ders kitabı dışında kitap almamış birisi ile evli birine sormak kabuk tutmuş yarayı kanatmak gibi  bir bayan olarak bu açıdan bakmıyorum kitaplara.  Bayan okuyucuların dış etkenlerden gelen her türlü eleştiriye verecek bir cevabı vardır ama bir erkek okuyucu eline kitabı aldığında “ne boş işler ya da erkekliğin şanına yakışmayan” gibi saçma eleştirilerle karşı karşıya kalıyor. Çevremde savunduğum çok arkadaşım vardır bu şekilde.  Ve bence hayır, yeniliğe açık olmaları ya da arayış içerisinde olmaları değil, bizler kendimizi olumsuz dış etkenlere kapatıyoruz kendimizi. 

-Türk edebiyatını ve dünya edebiyatını karşılaştırdığınızda ne gibi farklılıklar görüyorsunuz? 
   
Her milletin kendi kültürü göz önüne alındığında bu farklılığın Edebiyata yansımaması mümkün mü?  İkisi arasında ki farkı bizler yaratıyoruz aslında.  Dünya edebiyatına gösterilen özeni bizler kendi yazarlarımıza göstermiyoruz maalesef. (kendi fikrimce elbette).  Hem klasiklerimizde hem de günümüz hikâyelerinde inanılmaz eleştirel bir yapıya sahibiz. 




















-Elif Şafak, Ahmet Ümit gibi isimler Türkiye sınırlarını aşan yazarlarımız içerisindeler. Size göre yazarın bulunduğu ülkenin sınırlarını aşması için nelere sahip olması ve kitabında nelere dikkat etmesi gerekiyor?


     Kaleminin gücü bir yazar için en önemli sebep, okurken sıkmamalı ve her türlü okura hitap edebilmeli. Çokça kullandığımız “su gibi akıp bitti sayfalar” dedirtmeli kitap.

-Ve son sorum.. Sizin sözünüz ile son bulsun istiyorum. ‘Okumak İptiladır, Müptelalara Selam’ harika bir slogan, harika bir söz. Kitap okumak dünyalar arasında yapılan sınırsız bir seyahat gibidir, kitap okuyan her insan daimi bir seyyahtır, yeni dünyalara yolculuk eden. Siz Kitap okumayı nasıl yorumluyorsunuz?

Kaçış noktalarım diye adlandırsam en doğrusu olur sanırım. Her yeni kitap benim için masalsı bir dünya. Ve bu dünyanın içine çekebiliyorsa beni, elime aldığım kitabımla yepyeni arkadaşlıklar kurabiliyor ve geriye dönüp baktığımda hala hatırlayabiliyorsam dünyanın en mutlu insanı benim. Onlar benim kısa süreli de olsa unutamadığım dostlarımdır…


  Yaşam Portre
 
En beğendiğiniz yerli yazar: İskender Pala ( Üst komşum olmasından değil (: )
En beğendiğiniz yabancı yazar: Judith McNaught ( O benim kraliçem )
En beğendiğiniz Polisiye kitap: Bıçak Sırtı (Tess Gerritsen) (ilk polisiyem)
En beğendiğiniz Aşk kitabı: Cennet (Judith McNaught) ( aynı zamanda ilk kitabım)
En beğendiğiniz Fantastik kitap: Alacakaranlık ( ilk okuduğum için sanırım)
Tuttuğunuz takım: GALATASARAY
En beğendiğiniz yayınevi: Ephesus ( çok zor cevapladım kayıtlara geçsin lütfen (: )
En Sevdiğiniz yemek: Şuan diyette olduğum için makarna 
En Sevdiğiniz sanatçı: Sezen Aksu ( ama bu aralar “baek ah yeon” tavsiye ederim)
İstanbul’da yaşamasaydınız nerede yaşamak isterdiniz: Memleketim Trabzon'da.

Okumak İptiladır, Müptelalara Selam Olsun…

Sevgiler Serpil KIR….
 

Kitap Rüyası Sayfası:Kitap Rüyası
Kitabı Satın Almak İsterseniz:Cennet
2 Responses
  1. Unknown Says:

    Adminiçemmm harikasın :* <3 (derin derin )


  2. . Says:

    Derinimmm seviyorum seni ;))) ikizim deçok eğlendi cevaplarken :))


Yorum Gönder