Aslan
 YAZAR:JEAN CHRİSTOPHE GRANGE
 KİTAP:KIZIL NEHİRLER
 PUAN : 5/10





  Korku İmparatorluğu . .  İnsanları baskı altında tutar,insanları korkutur,onları kendi benliğinden uzaklaştırır,olmak istemedikleri,içinde bulunmak istemedikleri bir hayat içerisinde olmalarını sağlarsanız,o insanlar asla gerçek kimliklerine kavuşamaz,gerçek potansiyellerine erişemez,ama sizin istediğiniz insanlar istedikleri hayatı yaşar,istediklerini elde eder,istedikleri hedefe ulaşırlar..



  Seri Katil kitapları içerisinde dünyaca ünlü herkes içinde geçerli olan 3 yazar var.Agatha Christie,Sir Arthur Conan Doyle ve Jean Christophe Grange.. Üç yazarın da tek ortak noktası 'Korku psikolojisi'. 

Bilinmesi istenmeyen bilgilere sahip olsaydınız ne yapardınız ? Bilinmesi istenmeyen bilgilere sahipseniz ya da bir şekilde ulaştıysanız bilin ki hedef tahtasındasınız.Bu hedef listesinden çıkmanız için tek bir yol vardır.Bildiklerinizin bir kısmını herkese ulaştırmak.Çünkü;Bunu yaptığınız anda ölümünüz dikkat çeker yankı uyandırır.Diğer türlü bir durumda 'Sıradan ölüm' vakası olarak kalır ve üstü kapanır kolayca. O zaman burada ikinci soru hakkı doğuyor.

 Bilinmesini istemediğiniz bilgiye sahip birini tanısaydınız ne yapardınız ? Bu öyle bir bilgi ki,sizin tüm ipliğinizi pazara döker.Bu öyle bir bilgi ki,sizi Şah iseniz bir anda Mat eder.Vezir iseniz bir anda Rezil eder.Şimdi sorun kendinize ne yapardınız ?

 İşte tam da bu noktada 'Dostlarını kendine yakın tut, düşmanlarını daha da yakın.' Bu söz Çin atasözü olarak geçer bilgilerde,Çinli General ve aynı zamanda Askeri teorisyen olarak da tarihte yer edinen Sun Tzu'nun ve The Godfather serisinin III.filminde de yer verilmiştir. İşte tam da bu noktada bu bilgilerin daha fazla bilinmesini istemeyen(lerin) yaptığı şey tam da bu.

 Grange aman aman bir yazar değil.Bu kitap mantık hataları ile dolu.O halde neden çok satıyor ? Neden dünyanın en iyi seri katil yazarı olarak tanımlanıyor ? Agatha Christie,Sir Arthur Conan Doyle,Jean Christophe Grange neden dünyaya bu işin en iyileri olarak sunuluyor ? Çok satmalarının,çok okunmalarının sebebi-nedeni ne ? Kitaplarıyla,kalemleriyle haketmediklerini haketmeyi sağlayan sır ne ?

 İşte burada bir sözü tekrar hatırlayın . .  "Dostlarını kendine yakın tut, düşmanlarını daha da yakın"

 Kitabı Satın Almak İsterseniz:Kızıl Nehirler
Aslan
 YAZAR:AGATHA CHRİSTİE
 KİTAP:ÖLÜM ADASI
 PUAN : 10/10




 İşte tam bir Agatha Christie kitabı.. Bu iki kitabı 'Sonuncu Kurban' ve 'Ölüm Adası' bilerek peş peşe okuduğum kitaplardı.Çünkü;Bu kitabın yani 'Ölüm Adası'nın yazarı Agatha Christie idi.



   Agatha Christie klasik yap-boz ustası olduğu kadar resime de ciddi bir ilgisi olduğunu düşünüyorum.Çünkü;Resmin genelini ancak iyi ressamlar saklayabilir.Tıpkı Leonardo Da Vinci'nin tablolarında kullandığı şifrelemeler gibi . . . Agatha Christie yazdığı bu kitabında tecrübesini ve kalitesini kaleminin son mürekkebini kadar kullanmış,kitabına yansıtmış.



 Cinayet-Seri Katil romanlarını yazanların yaptığı en büyük hata katili saklamak için gereksiz kalem oyunlarına başvurmaları.Özellikle okuduğum yerli yazarlarımızın Seri Katil kitaplarında bu had safhada.Hoş,bunu başarabiliyorlar mı ? Elbette hayır.

 Agatha Christie bu kitabında açık açık,gözünüzün önüne seriyor katili.Psikolojiden,insanların söz ve tavırlarından onlara dair doğru çıkarımlarda bulunabiliyorsanız,bu kitapta katili bulabilirsiniz.Psikoloji ve İnsan davranışları hususunda kendinize güveniyorsanız Agatha sizi Katili bulmaya cüretkar bir şekilde davet ediyor bu kitabında . . .

Kitabı Satın Almak İsterseniz:Ölüm Adası
Aslan

 YAZAR:AGATHA CHRİSTİE
 KİTAP:SONUNCU KURBAN
 PUAN : 4/10




  Bazı yazarların,farklı kimlikler altında farklı türlerde kitap yazdıkları artık günümüzde bilinen ve açığa çıkan bir gerçek.Peki ya daha hala bilinmeyenler gizli kalanlar varsa ?

  Agatha Christie'nin dünya polisiye edebiyat dünyasında pek çok yazarı etkilediği,büyüsü altına aldığı açık bir durum.Bundan dolayı onu taklit eden,onun kitaplarını sayfa sayfa çeviren hırsız yazarlar yok değil.. Gerçi hoş,bu hırsızlığa günümüzde bazı yazarlar 'uyarlama' diyor.Aradaki farkı sanırım bilmeden söylenen bir söz.Çünkü;Uyarlama yapabilmeniz için Eserin Orijinalinden izin almanız gerek.Agatha Christie'nin bazı romanlarını kitabına alan 'hırsız' yazarlar da bu durum söz konusu dahi değil..



 Okuduğum en kötü Agatha romanıydı.Ve artık şüpheye düştüğüm düşüncenin bu kitap ile gerçek olduğuna  iyiden iyiye inandım.Çünkü fark edilmesi zor ama ince bir fark var yazarın kitapları arasında.

 Katili saklamak için yapılan son sayfa oyunlarına dahil olmuş yazar,hoş katili gene rahatlıkla buldum.Ama yazarın kitapta ne yapmaya çalıştığını fark ettiğimdendi bu.Zaten katilin bulunmasına takılı kalan bütün polisiye roman yazarları kaybetmeye mahkum.

 Kitabı Satın Almak İsterseniz:Sonuncu Kurban
Aslan
 YAZAR:CAROL McCLEARY
 KİTAP:CİNAYETİN SİMYASI
 PUAN : 9/10




Les Mirables.. Hayatımda pek çok kitap okudum,birbirine benzeyen-benzemeyen.Aynı tatları-hisleri yaşatan kitaplar.Lakin öyle bir kitap vardı ki bunların içerisinde,ne kadar kitap okusam da o kitap okuma hissini alamadığım. 

  Victor Hugo'nun Sefiller kitabını okuduğum günden öncesinden ve sonrasından okuduğum tüm kitaplar,tüm öyküler hiçbirinde bu kitapta bulduğumu bulamamış-tım. Ta ki Carol McCleary'nin Cinayetin Simyası kitabını okuyasıya kadar...




  Olaylar arasındaki bağlantılar,kurgular,ilerledikçe değişen,değiştikçe güzelleşen bir kitap.Okudukça gökyüzündeki bulut gibi doğumdan batıma giden sayfalar,o güneş hiç batmasın bu kitap hiç bitmesin dedirten bir roman..

 Sayfa6 yayınlarının bu romanı nasıl ciddi bir yankı uyandıramadı,nasıl çok satamadı anlamak güç.Böylesine harikulade bir araştırma ve bilgi içeren bir seri katil romanı az bulunur dünya edebiyatında.Ufak bir not,ben kitabı Kiler marketin indiriminden aldım..Bu yüzden çok ama çok beğendiğim bu romanı 'Seri Katil' türünde kitap sevenlere öneririm..

 Kitabı Satın Almak İsterseniz:Cinayetin Simyası
Aslan
Kocaeli kitap fuarı bu sene gerçekten bir ilginç.
Kocaeli belediyesi kitap fuarında kitap satılsın,okunsun diye elinden geleni yapıyor.Sadece yarışmalarla her gün Bin TL'e yakın para , kitap yarışmaları düzenleniyor.
Kitap fuarı tertemiz her şey gerçekten özeniliyor belli.
Ama gel gelelim ki stantlar,yayınevleri,sahaflar hakikaten pahalı.



-Yüzde 20 indirim gerçekten zayıf bir indirim,
-Sahaflarda orijinali 17 TL-25 TL olan ikinci el (adı ikinci el kaç el değiştirdi kim bilir kitap,çünkü sayfalar sapsarı ve aman aman kalitede değil) olmasına rağmen sorduğum nerdeyse bütünü kitaplar 10 TL.
-Sahaflarda 2-3-5 TL'e de kitaplar var ama onları almak riskli,çünkü daha sizin ilk okumanızda sayfalar yırtılıp gidecekmişçesine,
-Fuar ile ilgili tek eleştirim malum havalar güzel,yaz aylarındayız ama buna rağmen içeride sahafların arka tarafında döner yapılıyor.Döneri çok ama çok seven biri olmama rağmen koku hoş değil.
-Yayınevilerinin şuna dikkat ediyorlar mı bilmiyorum fakat Kocaeli kitap fuarındaki pek çok yayınevi bu duruma dikkat etmemiş.Standda çalışan kişi konusu.Stantlarınızda çalışan kişi sizin kitaplarınız hakkında hiçbir şey bilmiyor,kitap okuyan biri dahi değil çok açık net belli,farkında mısınız ama sırf stantlarınızda seçtiğiniz kişiler yüzünden dahi kitaplarınızın satış rakamları düşüyor ?
-Stantlarınızda 2 kişi çalışacaksa mesela ne 2 erkek ne de 2 kadın çalışsın.Bir bay,bir bayan şeklinde tercihlerinizi kullansaydınız.Çalışanlarınız sadece erkek diye standınızda kitapları rahat rahat inceleyemeyen bayanların çoğu direk sizi es geçiyor.
-İndirimleriniz ve kampanyalarınız da çok zayıf.Yani bir yayınevi standına uğradığımda çok ama çok basit kampanyalar düzenlenebilirdi.3 Kitap alana istediği 4.kitap yüzde 50 indirimli gibi.Bunun gibi pek çok kampanya yapılabilirken çoğu yayınevi sadece cüzi bir miktar indirim yapmakla yetindi.

-Bazı özel yayınevileri stantlarıyla,standa çalışanlarıyla gene farkını ortaya koydular.Zaten biraz aşağıdaki görsellerde de hangi yayınevilerini kastettiğimi net bir şekilde anlayabilirsiniz..








Fuar ile ilgili son sözüm de kitap okurlarına..
Arkadaşlar Türkiye'de yaşıyoruz,Amerika'da veya İngiltere'de değil.Kabul ediyorum ve sizleri de anlıyorum yerli yazarlarımızın pek çoğu araştırmacı hatta kitap okuyan yazarlar dahi değiller.Ama onların dünyasına girdiğinizde,onları bir süre yakından takip ettiğinizde iyi ile kötüyü vasat ile başarılı olan arasındaki farkı görebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi işte,sadece bir tane yabancı eser var üstte.
Dünya edebiyatından da eserler okumalıyız bu hususta hemfikiriz pek çoğunuzla,ama bu kadar abartı bir şekilde de yabancı eser meraklısı olmanın bir anlamı yok.Daha kendi milleti kendi yazarını desteklemezken dünya neden onu sahiplensin ? Bu yüzden ben derim ki,Türk insanı Türk milleti Türk kitap okurları kitap okumayı seviyor.Kitap sevdalısı,Aşığı çok insan var.Yerli yazarlarımıza olan desteğimizi ve ilgimizi azaltmayalım,aksine arttıralım..


Kitap Satın Almak İsterseniz:Yavuz

Kitap Satın Almak İsterseniz:Sözyaşları
Aslan
 YAZAR:ORHAN KEMAL
 KİTAP:EVLERDEN BİRİ
 PUAN : 10/10







   Bir gün karşınıza biri çıkar gelir.O güne kadar varolan arkadaşlarınız,dostlarınız kifayetsiz kalır.Bir gün kitaplığınıza bir kitap girer,o güne dek okuduğunuz pek çok kitaptan daha önemli bir yer edinir.Orhan Kemal'in Evlerden Biri romanı tam da bu noktada yer edinen bir eser.

   Türk insanını ne kadar tanıyoruz ? Anlatılanlar 'Türkler şöyledir,Türkler böyledir' diye uzayıp giden methiyelerin kaçı doğru ? Sahi her insanın bir olmadığı dünyada ,her Türk bir midir ? Türk insanını bu kadar iyi tanıyan,bu kadar net okuyan iki yazar tanıdım. Yaşar Kemal ve Orhan Kemal.Katıksız,olduğu gibi aktaran yazarlar.Neysek oyuz işte,ne eksik ne fazla, diyen yazarlar.




  Türkler de diğer milletler gibi karakteristik özellikler taşıyor evet.Fakat hangi milletten,hangi ırktan olursanız olun hepsinden ve her şeyden önce insansınız.Ve her insan gibi temel en doğal ihtiyaçlarınızı karşılayamadığınız bir yerde,siz siz olmaktan çıkar bambaşka bir kimliğe bürünürsünüz.Türk'te olsanız,Rus'da olsanız,İngiliz dahi olsanız fark etmez,temel ihtiyaçlarınız karşılanmadığı ya da karşılayamadığınız bir hayat içerisinde sıkışır,boğulur nefes alamaz hale gelir.Ve ölürsünüz.Bu ölüm önce ruhani bir ölüm olur.Yani ruhsuzlaşırsınız.Sonra gözleriniz,sonra sözleriniz azalır.

Orhan Kemal bu eserinde Türk insanın iç yüzünü,gerçek özünü en gerçekçi bir şekilde aktarmış okura.Bu açıdan kitabı fazlasıyla beğendim.

Kitabı Satın Almak İsterseniz:Evlerden Biri